Friday, March 25, 2011

BiNtAnG lAuT aT pOrTuNdO



hi there,

Last week, after 6 weeks kitorang diazabkan dengan UROGENITAL, kitorang amek kesempatan untuk bercuti di PORTUNDO... pantai yang berdekatan dengan universiti aku ni..=) Sesungguhnya blok UROGENITAL nie dikira sangat mengejutkan dan sangat penat (walaupun jadual die ade gak la lubang-lubang, tp free time die tak suit la coz after free ade class balik. dan class sangat la padat 2 minggu pertama dan 4 minggu terakhir dipenuhi dengan CSL and PBL, tak lupa juga untuk PRACTICUM).

nak dijadikan cerita, S/U blok nie sangat la particular dengan kehadiran dan entah dimana silapnya pelajar MALAYSIA ada tak dapat nak amik final exam sebab kehadiran tak cukup 80 % (kata diorang la, kalau ikut kata teman-teman diorang cukup syarat je nak duk exam). apa-apa pun perkara tu masih dalam perbincangan (untuk mengikuti Ujian Akhir Semester pada hujung sem 4 nie. INSYAALLAH di permudahkan.. amin...).
So, berbalik pada tajuk BINTANG LAUT ni, aku diajak oleh teman-teman untuk ke tepi pantai tersebut. Walaupun agak keberatan kerana Indonesia di gegarkan dengan berita gempa bumi dan tsunami 2 minggu sebelum final URO bermula, tapi cuaca pada 2 minggu terakhir tu kembali tenang menyebabkan aku memberi persetujuan untuk menyertai mereka...

Rentetan peristiwa adalah seperti berikut:

0600: bertolak ke PORTUNDO (mengambil masa 2 jam je.. tak jauh pun.. hehe) menaiki Kijang Innova yang disewa..

0820: sampai di destinasi.. lewat 20 minit sbb jalan tak begitu rata..

0845: mendaftar dan diberi sedikit penerangan tentang tempat percutian ini.. PORTUNDO ni sebenarnya tempat peliharaan alam sekitar, so benda kat sini semuanya natural (akan diceritakan lebih lanjut lagi)

0900: sementara tunggu pihak berkenaan menyediakan kamar menginap, kami pun menjelajahi kawasan sekitar ni.. amik gambar laa... apa lagi ye tak.. haha..

1000: kamar telah tersedia, tp dpt asrama je first2 tu sbb kebetulan cuti hujung minggu dan kami tak booked awal2, so dpt tu pun kire ok lah..

1005: simpan barang dan bersedia untuk snorkeling.. aktiviti yang disediakan pihak PORTUNDO. (ni sebab kitorang amek pakej ecosystem laut, so depa bwk la kite tgk laut..=)

1100: naik bot untuk ke tengah laut.. OTW tu takut2 la gak. tp yg best nyer pantai ni xde ombak.. tenang je.. so hilang la rs takut tu sikit2.. and pantai nie x dlm sgt pon..

1115: tiba kat tengah laut. beberapa pekerja untuk membawa kami snorkeling bg la sedikit penerangan tentang kehidupan kat sini dan cara2 nk snorkeling..so antara 7 orang geng aku, cuma 5 org je yg participate this activity, 2 org lagi tlg amik gmbr.. haha

1130: aku dan teman2 lain snorkeling dan menikmati pemandangan batu karang yang blh tahan cantik. eh... ade star fish laa.. tp kt makassar ni dorg panggil BINTANG LAUT.. haa.. da terjawab la kan persoalan ape tu bintang laut.. tapak sulaiman nama proper die.. but then, kat tengah laut nie star fish die wrna biru.. WAH cantiknyer..=)

1230: lama gak laa kitorang bergilir amik port tengok batu karang.. then kene balik sebab time makan da tiba.. oh ye.. lupa nk bg taw td, pakej tu include dengan makan.. so tak risau ar berlapar..=)

1245: 1 lagi aktiviti depa, wajib bagi pengunjung utk menanam pokok apabila dtg ke sini.. ini slh satu dr cara mereka untuk wujudkan kesedaran betapa tanaman itu penting.. dan kami memilih utk menanam pokok bakau.. So, diorang bwk la gi site tanam bakau.. opps bau tanah kat cni x best.. sbb nya pokok bakau kan tanam kat paya.. so bau nyer mcm bau tanah basah laa..=)

1300: HURRAY!!!!! ade bungalow kosong. so kami berpindah tempat menginap ke bungalow tersebut, nama je bungalow tp terbina dari kayu putih dan beratap rumbia.. hehe.. tapi kukuh, jgn risau.. kan cek da habaq td kt cni mementingkan natural feel.. hehe.. letak beg segala bagai dan jengah ler ke toilet.. gulp!!! tandas terbuka!!! biar benar.... haha.. mmg betul, tandas kat cni sengaja dibiarkan terbuka supaya bau2 yg kurang enak menyerap ke sekeliling.. tp ade la dinding yg mmg tinggi utk menghadang pandangan org luar.. tp... KAMI X BIASA LA PAK MANDI X DE TUTP NIE.. hehe..

1400: turun makan tengahari.. sbnrnye mkn kol 1300. tp kami memilih utk solot zuhur dulu dan mandi sebelum makan.. 7 org bergilir utk mandi, mmg la agak lame sedikit.. bese r tu...=p.. hidangan die agak best.. ketam!!!!! wow... sedap jugak la.. mybe sbb lapar kot.. hihi

1530: selepas mkn, teman2 ajak gi berendam.. OK JOM!!!! haha... 5 org je gi kat tepi panati lagi 2 org lepak kat bungalow.. panas lagi kata mereka.. so, aku termasuk dlm golongan yg gi tepi pantau laa of course.. ish2.. nama je umur msuk 25 thun tp mengalahkan adik aku yg 11 tahun bila jumpa laut ni.. LAUT.... LAUT.... hehe

1730: teman yg lagi 2 org tu dtg utk join kami.. makin meriah laa.. tp kaki seorang teman injured ketika cuba pijak diatas batu yg agak licin.. so berehat la kami di tepi pantai.. tp, bkn duk saje2 tau.. kitorg amik bintang laut yg dlm air tu bwk ke darat.. haha.. kejam x kejam nyer.. mcm2 la posisi bintang laut tu kami bergambar.. dijadikan brooch di tudung dan buat simbol 09.. erm blh tgk gmbr kat FB.. ade di upload beberapa gambar ( x dpt upload semua, uploader FB lambat!)

1800: nk tgk SUNSET.. so kami memilih batu yg menjalar ke tengah laut.. smbil duduk2 dan bergambar yg pastinye, aku bg idea yg bernas.. jerit nama si dia yg kita rindu.. haha..so, dak2 ni pon ikut laa ckp kakak yg sorg nie ( opps, lupa lg nk ckp aku yg pling tua dlm group nie..hehe).. bkn ape, belajar medic nie kira tough ape, so time2 gnie je blh la wat mcm2.. so aku amek kesempatan utk menolong mereka hilangkan rindu.. haha.. sorang2 jerit kuat2 nama jejaka dihati.. (oppss time ni pantai xde org so leh la wat keje giler..)

HAHA.. BARU KU TAHU SEMUA ADIK2 TERSAYANG NI ADE JEJAKA PILIHAN MASING2,
DAN APA YG AKU RISAUKAN KESEMUA JEJAKA PILIHAN TU X TAW PON DIORANG BERTAKHTA DI HATI PUTERI2 NIE.. MS SORANG2 JERIT NAMA TU AKU YG PASTINYA BERADA PALING TEPI SEKALI TERSENYUM DLM TANGISAN.. KESIAN ADIK2 AKU NI.. PENDAM CINTA YG BERBUNGA, X DISAMPAIKAN PD ORG YG SEPATUTNYA..
BELAJAR PALING UTAMA..
chewaah...
haha..=)

1830: bergerak balik ke bungalow.. LEGA!! slh seorang bg komen.. mujarab x idea akk? haha.. release ape sikit sebnyk perasaan tu.. =p.. seperti biasa bergilir mandi utk solat asar, maghrib dan utk g makan.. aku dpt giliran last.. haila.. da gatal2 la bdn nie.. tp x pe lah, demi adik2..

2000: kitorg g mkn.. lauk sotong lak mlm nie.. erm sdpnyer.. tp mata da berat.. ADUH penatnyer.. hehe..

2100: pulang ke bungalow.. x sempat citer bnyk, terus tido, nyamuk mmg bnyk tp sorry la pak mosquitoes, kitorg x larat da nk halau kamu.. ade kelambu disediakan dan kami pon bwk lingkaran letrik utk menghalau nyamuk... lena gak la tido smpi kol 0500 pagi esk..

200311:

0500: bergilir mandi and solat subuh.. bapak kat office tu da jnji nk gi bwk tgk sunrise and tgk bintang laut warna oren lak.. so cepat2...

0530: berjalan menyusuri pantai.. damai.. nelayan baru turun ke laut.. kami pon sama turun ke laut.. bapak tu ajak jalan smpi tgh laut.. biar benar?.. rupanya waktu pg air surut.. so, tgh laut tu parat betis aku je.. haha... terkejut tp peluang dtg sekali.. jalan tgh laut mcm jln kt darat je rs.. mesti korg x percaya kan.. tp pasir die lembik, sbb pnuh ngan bintang laut.. adoii susah nyer nk angkat kaki... berjaya gak smpi ke tgh laut.. tgk bintang laut yg lagi besar and warna oren.. wah taksub sebentar.. apa lagi amik gmbr lagi.. kesian bintang laut kene kejut pagi2.. haha

0615: sunrise.. SUBHANALLAH.. mmg cntik... amik port ats batu lagi.. tgk sunrise lagi.. menikmati pagi yg indah.. sejuk.. rs mcm mahu kembali ke tempat ini..

0700: bergerak ke restoran utk sarapan.. nasi goreng.. alhamdulillah kenyang..

0800: pulang ke bungalow utk berkemas dan bersiap.. kami pulang jam 1000 pagi.. percutian yg bermakna utk menghilangkan tekanan di dada dan di minda... refresh la sket.. insyaallah.

1000: check out..

1100: naik kereta utk pulang ke BTP.. selamat tinggal BINTANG LAUT ku.. selamat datang REPRODUCTIVE SYSTEM... semoga semua yang terbaik utk ku.. amin
Share

2 comments:

zaara said...

describe PORTUNDO in one word: DAMAI.. i love it..=)

ISHA IDIAZ said...

best.. haha..

Post a Comment

 
Copyright 2009 pinkyellow. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator
This template is brought to you by :AllBlogTools.com All Blog Tools.com
Blogger Showcase