Tuesday, January 10, 2012

AKU WARGA KEMA FK UNHAS

Hi there.. seperti yang dijanjikan beberapa minggu yang lalu nak wat entry pasal orientasi atau dlm bahasa lainnya “pengkaderan”, akhirnya terlaksana juga sebelum pulang bercuti selama hampir 1 bulan di Malaysia. tanggal 30 september if I am not mistaken, kami membuat keputusan utk mengikuti proses orientation yang tertangguh hampir 3 tahun lamanya. Kenapa da nk S.Ked (sarjana kedokteran) baru nak amik orientasi? haha.. akan terjawab dalam perenggan-perenggan berikutnya..

September 2009.

Baru sebulan di Makassar, dikejutkan dengan berita kami harus mengikuti proses orientasi selama hampir 2 bulan lebih lamanya.. mesti anda pelik kan? biasa klu kat tempat kita, orientasi sebelum kuliah di mulai, ni apehal lak da mula kuliah baru nk orientasi, lepas tu 2 bulan lak tu.. haha.. itu lah hakikat yg kami harus akui apabila bergelar mahasiswa kedokteran UNHAS. Pengkaderan ini ada jam credit nya, yang bilamana kite tak ikut proses die, kite tak boleh grad utk masuk Co-as(close up) atau clinical year.. Walaupun 1 jam credit (1 sks) tp bila menentukan soal graduasi pasti hati ini amat risau. Jadi mau tak mau, kami mulai proses Pre-solmate.. berlangsung hampir 2 minggu lamanya.. proses soulmate ni kami kire sgt melelahkan dan juga menakutkan. hurmm.. tiap-tiap masa terluang senior akan masuk kelas kami dan marah-marah.. menengking entah sebab apa.. banyak la hal terjadi sehingga salah satu dari Malaysian student kene baling dengan pen, dan dicaci dengan kata-kata agak menyakitkan hati, menyebabkan kami mengadakan ‘rapat’(meeting) batch tergempar selesai kuliah jam 5 pm.. Dan oleh kerana benda yang berlaku tu it’s over than we expected, atas langkah-langkah keselamatan kami menarik diri.. 1 batch( all 2009 malaysian student tak ikut pengkaderan).Bila kata tak ikut, makanya we gain back our lives.. oopss lupe nk ckp, proses ni berjalan ujung minggu (sabtu dan ahad) tapi terlalu banyak kerja yang agak tak berfaedah (pendapat sy secara individu) yang harus dilakukan sehingga teman-teman Indonesia yang seangkatan lebih mementingkan kerja orientasi dari kerja kuliah.. itulah yang berlaku.. Hasil dari orientasi ada lulus dan gagal, jika gagal harus dimulai dari tahap yg gagal dan pengkaderan ini ada 3 peringkat iaitu SOLMATE (sosialisai almamater), MPMB (masa pembinaan mahasiswa baru) , dan terakhir LK 1(latihan kader 1). Untuk setiap peringkat tu ada pra nye.. contah pre solmate.. Maka tertunda la proses orientasi ini utk pertama kali dlm sejarah mahasiswa Malaysia di UNHAS dan yang pasti rmi la senior-senior (even doctor kat cni pun senior kami ye) marah sebab kami tak ikut pengkaderan..

OKTOBER 2010.

Sekali lagi isu pengkaderan timbul setelah hampir setahun menyepi. dan seperti biasa meeting batch dilakukan utk capai keputusan sepakat nak pergi atau tidak pengkaderan ni. Dan setelah banyak argument2 dilakukan

OPPSS CELAH JAP.. HAHA.. MASA TULIS NI I DGR LAGU, TIBE-TIBE LAGU TRAP(NO MIN WOO) NI MAIN.. HAHA.. HATI TGH MARAH I TERUS SENYUM.. SARANGAE OPPA.. HAHAJ

ok sambung balik.. maaf ye.. dan setelah banyak argument atau pendapat dikeluarkan, dan samai tgh malam bincang akhirnya sepakat 1 batch ikut orientasi (sebab nk tak nak kene lulus bende ni). tp sebab kami agak senior da (masa tu second year), jadi ada sikit kelapangan iaitu kami tak yah ikut proses pre solmate.. hurray.. jadi tibe hari yang yg ditetapkan (sabtu ) kami harus dtg ut proses solmate.. tp jumaat mlm tu punyer la bnyk keje yg die bg.. nmpk simple sbb die suh wat assignment tentang sejarah solmate, sape ajk-ajk orientasi tahun tu.. senangkan? tapi benda ni harus DIKETIK!!!!!! iaitu gune typewriter.. mane typewriter nak carik kt tmpt org ni? klu kat umah aku ada lah benda tu, mama punyer.. ni kite kt tmpt org.. gila x? nasib baik senior kami ada la lbh kurang 7 org yang ada typewriter jadi kami bercadan gune la secara bergilir-gilir.. 2009 malaysian sume ada 46 org.. jadi dibagi-bagi tugasan.. ada yang tukang ketik, ada yg tukang beli barang, da yg tukang siapkan name tag, ada yg tukang jalin tali utk nametag (die nk riben 3 warna jalin utk jadi tali name tag).. harus ada baju biru sempena proses solmate tahun tu.. banyak la remeh temeh die yg diluar jangkaan.. da la kite penat baru habis kuliah kol 5 hari jumaat tu, dan ada meeting utk solmate. setelah maki segala bagai, and die da bg taw apa yg die nak, die lpskan kan kami hampir jam 9 mlm.. mlm tu nk cari barang yang disebutkan di atas, dan lilin, kain merah, baju hujan dan beberapa brg lagi la.. hampir jam 12 kami kembali ke rusun utk memulakan tugas-tugas td.. lelaki perempuan kerjasama wat benda ni.. and pukul 5 pg da harus ada di fakulti.. gile x? ayam pun x bgn lagi time tu.. akhirnya kami x tido wat mende merepek tu.. type write ade 7 biji, yg x leh gunenya tolak la sebijik dua.. dan ada 46 org punye keje yg kite harus siapkan.. akhirnya datang la idea, scan and Photostat.. jam 5 pagi, mandi lbh kurang terus gerak dpn hospital (tmpt berkumpul).. bermula worst day..

Day 1..


berkumpul jam 5, hampir jam 7 baru die bagi kitorg gerak jalan masuk ke fakulti.. oppps die nk 2 biji belon angin warna biru.. rupanya belon tu utk acara perasmian die.. giler x? ko nk rasmikan kenapa suruh peserta yg siapkan… macam-macam hal.. selesai proses perasmian, kami dibenarkan duduk dlm dewan kuliah utk dilanjutkan dengan pemberian materi (bahan kuliah) utk masa solmate.. tp jgn ingat senang ye.. ade je proses maki memaki, marah memarah, baling barang, kene jerit, kene denda sepanjang proses berlangsung.. contoh giler bila kwn kite tg lambat, yg dtg lambat x kene denda, kitorg yg da tercanguk dr jam 5 pg tu yang kene buat push up 100 kali dan sit up 100 kali. tu belum lagi, kwn kite yg tertidur time pemberiaan materi, kite yg kene duduk setengah dalam ruangan sempit mcm kecik sikit dari ruang solat kat airport utk memuatkan peserta yg hampir 230 org… sampai ke mlm tu x yah ckp la, tgk mata, mata cik panda lagi cute laa.. badan memang letih gile.. kepala pening sbb materi die bkn la pasal medic pun, pasal sejarah indo dan proses keberangkatan mahasiswa menentang Negara dan harus terlibat dlm politik (mcm adam adli kt Malaysia tu, sbb tu aku x berkenan dgn cara die.. ko ingt senang ke proses menentang Negara tu.. ko nak jadi mcm org tmpt aku belajar ni.. kitorg yg ikut proses ni nk mkn pun, die suruh mule2 minum air setengah gelas, lps tu mkn nasi dulu, pastu telan la ikan ke ayam ke, pastu makan mee manggi (org sini nasi die ade lt maggi),lps tu baru mkn sayur, kene buat mcm tu dlm masa 3 menit.. ko ingt senang mcm tu hah???????? tercekik kau tau!!! kene constipation aku..).. tu blm lagi cmpur tangan senior, super duper senior yg dtg tibe-tibe time proses tu.. time org tgh bg ceramah, die suruh separuh dr pelajar wat gaya terrorist la, gaya kuda la, gaya bagi tanda hormat la.. bile ingt blik bnde tu, nk mrh rasa..

Day 2..

Solmate ni 2 hari je ye tp ibarat 20 tahun.. ko hilang semangat, telinga kau sakit asik kene maki, hati kau sakit sbb kene perli, bdn ko pnt, 1 hapak habuk, ko x phm, kenapa penting sgt nk melawan Negara walau blm cukup ilmu didada.. ok hari kedua ni msh jam 5 pg kumpul.. proses seperti biasa dgn proses di atas.. dan malam tu bermula 1 hal kenapa kami tunda setahun lagi proses ini. lepas solat maghrib, tibe-tibe kami disuruh mkn vitamin, dan mengenakan baju ujan, dan tutup mata dgn kain merah yg dibawa..selesai pki sume bnde2 tu jam da kol 8 mlm.. biasa proses maki dulu, mrh dulu, lps tu die lepaskan kami by group.. dgn mata terikat die suruh jalan.. hari x ujan pun die suruh pki baju ujan.. die bwk kami ke stesyen dkt sekeliling fakultas dan kabarnya ade proses mencium mayat (cadaver) gile x? mlm kot apehal nk main cium bnde yg da lama meninggal.. hati mule rs x sedap.. peluh mula basah 1 bdn, mana taknye, bkn ujan nk suh pki baju ujan. baju ujan kan tebal.. pns kot..tibe2 selesai 2 stesyen, die suruh kami balik umah.. terkejut gak.. semua lari kumpul kat padang dan die suruh amik beg dan pulang.. arahan dari dekan..sebelum mula bnde tu, rmi diantara kami kene tampar, kene tarik, kene pijak belakang ms tgh buat push up dengan baju ujan dan mata tertutup.. dan bg guys lak, dorg kene minum air ludah.. gile x gile.. ntah ade batuk kering (TB), x ke kite laky g terjangkit.. cari maut namanya.. dan antara kawan-kawan aku 2 org budak kaki terseliuh teruk la, sbb jatuh longkang masa die suruh lari dgn mata tertutup..dan selesai tu malam, kami meeting tergempar.. tentang mslh keselamatan pelajar Malaysia dan sebagainya.. bg kami pelajar luar Negara ni, keselamatan di kedudukan teratas dlm segala hal.. mungkin yg hidup di rantau org phm kot mslh keselamatan ni..

Isnin (selesai solmate)

Dek kerana penat solmate, dan tido hampir jam 2 pg, akhrnya kami skip mata kuliah pertama utk subject cardiovaskuler.. 1 umah tido x sedar alarm bunyi.. aku bgn pagi da pkl 9.. t upon bgn terkejut.. punye la pnt.. tp tengahari tu da gi clas da la.. ptg tu, kami dipanggil selesai kuliah.. sms mengatakan pihak berkenaan nk minta maaf sbb budak kite kene teruk dgn dorg, tp lain lak jadinye.. Malaysia di hina dpn kami..hina dgn perkataan keji yg cukup buat kami tarik diri dr teruskan sesi penutupan solmate yg tertunda ekoran dekan suruh pulang semalam. dan cukup buat kami terguris dengan pihak berkenaan, smpi sekarang bila aku pandang dorg, masih terasa sakit hatinya.. dek kerana peristiwa itu, kami tarik diri dr peringkat pengkaderan seterusnya.. sadisnya..

September 2011..

Seperti biasa, soal pengkaderan timbul balik setelah hampir setahun kisah ini terpendam.. orientasikan tiap-tiap tahun ada..meeting tergempar diadakan, dan rmi yg memang x nk pergi sbb da tahu tahun dulu mslh ini.. dan ada sekelompok dr kami yg decide nk pegy.. dari 46 org tu, 2 org dr pelajar kami merupakan tajaan sendiri (yg lain ada biasiswa masing-masing.. jadi diperkirakan utk mengambil langkah utk perlindungan dr pihak biasiswa dan kedutaan supaya tak ikut benda ni).. 2 org ni harus ikut orientasi sbb klu yg lain ada surat support dr penaja, yg 2 org ni bagaimana pengakhirannya.. dan oleh kerana 2 org ni, kwn2 yg terdekat dengannya pun nk ikut orientasi ni, sbb mcm aku kata awal2 td, orientasi ni kene lulus utk graduasi.. selain dari itu dorg pikirkan kan gak keselamatan 2 org kawan ni.. ye la klu 2 org student Malaysia je yg ikut orientasi, dr pengalaman dulu-dulu, mmg teruk la dorg akan kene..

dan kerana sekelompak teman ni la, akhirnya minggu pertama ada separuh dr 46 org tu yg ikut proses pengkaderan ni, tp da x panggil solmate, tp di ubah suai “katanya” menjadi MPPK ( masa pembinaan mahasiswa dan pelatihan kader) mcm tu la perpanjangan die.. aku pun lupa da.. MPPK berlangsung hampir 3 minggu..dan utk ni tema pink pula.. tp kali ni, lain sikit cara pelayanan pihak panitia terhadap peserta.. boleh aku kata history utk proses pengkaderan seluruh Indonesia agaknya, kami mendapat layanan yg agak manusiawi dibanding dengan yg lain.. ms ni kami da third year, dan adik 1st year naik ke ruang senat berbincang dengan dekan dan rector tentang langkah-langkah proses orientasi ini.. sbb batch 2011 x mhu dilayan mcm budak-budak, mereka bukan haiwan utk di jerit, di maki dan sebagainya.. sebab tu wujud MPPK menggantikan SOLMATE dan MPMB.. konon versi baru yg lbh relevan.. aku akui lebih logic la proses MPPK ni.. syabas pd teman-teman indo yg satu angkatan dgn aku kerana lahirkan idea yg lbh 120% baik la dr pelaksanaan yg lama.. materi tetap sama, Cuma yang beda cara pelaksanaan.. mula jam 7 pg.. burung ayam da bangun gak time ni.. kerja assignment tulis tgn (lagi baik dr kene gune typewriter, sbb 46 org darab dgn sepasang tgn “46*2= 92” jadi ada 92 tgn nk siapkan assignment utk 4 materi tiap-tiap sabtu dan ahad selama 3 minggu.. pnt sebenarnya kerana tiap 1 materi harus 2 page dan garis kecik2 utk buku saiz A4.. tp lagi logic dr typewriter..dan kurang la mrh, maki, jerit, sape buat slh, die yg kene denda.. bkn org x bersalah yg kene.. mkn pun ok je.. die bg 7 menit uk mkn.. dan yg pntg xde campur tgn senior.. itu yg ucap syukur..ALHAMDULILLAH.. balik pun awal kol 5 ptg das uh balik.. xde la aktiviti bodoh nk maki je keje diorg..

Melalui 3 minggu bkn senang ye.. dg nada kuliah seperti biasa.. kerja PBL, CSL seperti biasa.. penat ujung minggu lagi.. selesai MPPK.. dpt pelepasan minggu berikutnya dari ikut PESKIL (pesanteren kilat).. sbb mslh ruangan.. jd hanya junior je yg ikut.. tp kabarnya ok je.. cume dgr kuliah tnpa ada apa2 perkara yg x dikehendaki berlaku.. dan lps tu adaharus ikut 2 minggu utk LK1 (latihan kader 1)

LK 1 dimulai setelah 1 week break.. start 1st week hari ahad, tema dorg merah pekat/merah.. so pki la baju yg ikut tema.. ahad tu ok je, materi, dan diajar cara berdemo.. demonstrasi.. kata yg agak janggal bg kie, student seberang.. tp disini, dorg perlu demo supaya pihak atasan dgr yg dorg x suke dgn cara pemerintahan dorg.. segala perkara yg dorg x sukaatau pun x terima maka harus berdemo.. klu x suke, je demo.. sbb tu je cara dorg kt sini..xde da bincang ke, tulis surat ke ape ke.. nnt la klu ade masa dan rajin, aku wat entry pasal demo ni.. tp x janji.. sbb aku mls klu nk cerita hal yg out of syllabus ni.. hehe.. minggu last kami harus bermalam di tmpt yg ditentukan.. sabtu tu ikut materi mcm biasa.. biasa la ade LDK (latihan dlm kumpulan) utk setiap materi yg kami terima.. dan hari sabtu tu berakhir jam 12:45 mlm..(12:45am) kire da msuk pg ahad la kan.. dan oleh kerana tempat tidur, toilet yg disediakan tu agak ehem ehem.. kami putuskan utk pulang kerumah secara senyap2.. hanya beberapa org je yg terlepas pulang.. haha.. kire lari la..lari dlm ujan cari taxi kol 1 pg.. kasut aku smpi tercabut la tapak die.. punya la buat adegan hindi.. da la kwsn tu bnyk pokok besar mcm utan, kami berlari dlm ujan lebat pkl 1 pg.. tepat 1.30 pgi selamat smpi dirumah.. mandi dg segala dettol dan sabun biore apple flavor.. haha.. sbb rs diri busuk sgt.. dan mlm tu tidur hampi jam 2.30 pg dan bgn balik jam 5 pg.. utk ikut proses akhir LK1.. proses kahir berjalan dengan jayanya.. tepat jam 1 pm x silap kami dipanggil keluar dewan..sebelum tu ada final test utk LK1.. utk setiap materi bermula dari MPPK dan LK1 akan ada test seelum materi dan sesudah materi.. dan utk setipa peringkat akn ade final test.. habis jwb test diorg panggil keluar kata da selesai dan kami pulang dgn senyuman terukir..

UNTUK AKU..

selesai LK1..

rasa hilang beban 3 tahun.. yg tertunda atas alasan yg antaranya aku tulis kat atas tu.. banyak duit habis utk proses orientasi ni. duit tambang, cari buku, cari name tag, cari sampul buku, cari baju nk kene tema.. tp akhirnya…nk nangis kot ms die kata “baiklah LK1 telah selesai, makasih atas kerjasama teman-teman” pulang dgn senyuman smpi pipi.. 3 years and it ends today.. J hujung minggu tu keluar result utk LK1.. sama ada lulus atau remedial.. dan alhamdulilllah, aku LULUS proses itu dan kini AKU BERGELAR WARGA KEMA FK UNHAS..

xde apa pun dengan title ni.. cume boleh la grad lps ni utk msuk clinical year. satu proses yg susah sebenarnya.. bnyk konflik terjadi disebabkan orientasi ni.. sume pikir nk grad.. ms 3rd year ni last kitorg blh ikut sblm msuk clinical year.. jadi bagi setengah teman yg da x peduli dgn kwn yg lain.. buat decision utk ikut orientasi ni.. bkn nk mrh, sbb dorg akhirnya 1 batch ikut proses ni smpi selesai.. ALHAMDULILLAH.. cume ms ni la hang nk tgk sape yg pentingkan diri ( pendapat aku ye.. bg yg terbaca, jgn kecik ati, sbb nye, kerana keputusan yg agak sedikit pentingkan diri itu lah yg wat kan kite lulus dgn jayanya proses pengkaderan ini).. terima kasih sbb pentingkan diri kene pd tempatnya.. haha.. mmg harus ada org mcm ni, klu kne pd tempatnya, dr annoying blh jadi suatu benda yg aku takkan lupa dlm sejarah hidup aku.. sikap yg aku kire, aku blh tolerate la.. yg aku blh accept.. sbb bnde tu wat orientasi yg tertunda hampir 3 tahun akhirnya dapat dilaksanakan jua.. peace no war.. ALHAMDULILLAH sekali lagi.. and terima kasih pd teman-teman yg berjuang utk push sume ikut orientasi.. 1 sks yg mengancam jiwa, 1 sks yg klu xde x blh msuk clinical year… SYUKUR PD MU ILAHI.. AMIN

Share

3 comments:

zaara said...

kenangan yg tak kan pdm dr ingatan aku.. :)

eyjalukman said...

err akak kt UNHAS eh? knp sy baca mcm kritikal je kt sna? cmna proses pmbelajaran dy sume? tmpt tggal?

Pena Dian said...

kak fara... miss u so much.. baca ni jd ingat masa pengkaderan.. hihihi.. kalau jumpa sama ank2 malay yg lain, titip salam yah buat mereka.. bilang ke mereka kalau saya rindu.. hehehe
(Dian jilbab besar)

Post a Comment

 
Copyright 2009 pinkyellow. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator
This template is brought to you by :AllBlogTools.com All Blog Tools.com
Blogger Showcase